spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif
HeaderLeft.gif HeaderTop3.gif HeaderTop2.gif spacer.gif
Aan de slag met verlegenheid!  
spacer.gif
spacer.gif spacer.gif Ik ben verlegen spacer.gif
BannerTop.gif HeaderEye.gif spacer.gif
BannerLeft.jpg   BannerRight.jpg spacer.gif
BannerBott.jpg spacer.gif
HeaderBottbg.jpg spacer.gif
Main Menu
· Home
· Nieuws


Verlegenheid informatie

· Wat is verlegenheid
· Gedachten en emoties
· Omgeving
· Het ontstaan
· In het lichaam
· In de hersenen
· Verlegen jongeren

· Bronvermelding


En verder...
· Links
· Tips
· GastenboekInformatie
Deze website heb ik gemaakt als onderdeel van mijn eindwerkstuk. Dit is een werkstuk dat je maakt in het laatste jaar op de vrije school. De informatie van het schriftelijk deel van mijn eindwerkstuk staat hier op de website, ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Ik sta open voor vragen of opmerkingen.

Ilse

April 2004


Verlegenheid in het lichaam

Verlegenheid speelt zich niet alleen in je hoofd af. Er zijn ook veel lichamelijke uitingen die vaak als nog vervelender worden ervaren en een nieuwe aanleiding zijn tot verlegenheid, waardoor je in een spiraal terecht komt. De lichamelijke symptomen worden heel mooi beschreven in een honderd jaar oud artikel van de Engelse geleerde Harry Campbell:

Blozen, warm worden over het hele lichaam en het gevoel krijgen te stikken; bleekheid zelfs van de lippen; het gevoel of er koud water over de rug loopt; hartstoringen, zoals hartkloppingen, een trillend of bonzend gevoel bij het hart; flauwte, duizeligheid; zweten, met name van de handen; een droge mond, stotteren, hoofdpijn, geestelijke verwarring; opwinding, de verkeerde woordkeus, belachelijke opmerkingen maken en belachelijke dingen doen; stilzwijgen, spraakzaamheid, wiebelen schokkende bewegingen van het lichaam; handen niet natuurlijk en rustig kunnen houden; rusteloze vingerbewegingen, friemelen aan een voorwerp zoals een potlood of een broche, nagelbijten, trillen in het algemeen, bewegingen met de benen, zoals de benen over elkaar slaan en weer van elkaar halen - de benen, net als de handen niet in een natuurlijke houding kunnen zetten; giechelen, 'nerveus lachen', 'schaapachtig' kijken, iemand niet recht in de ogen kunnen zien, de ogen omhoog wenden, neerslaan, opzij of schuin kijken.

Als je een dergelijke opsomming ziet zou je denken: iemand die dat allemaal heeft, heeft een groot probleem. Dat hoeft echter niet. Want verlegenheid is er in vele gradaties en iemand is nooit altijd verlegen. Het zijn slechts symptomen die gemiddeld veel voorkomen bij verlegen mensen. Maar hoe ontstaan die symptomen? Dat heeft te maken met een oeroude reactie van de mens op dreigend gevaar. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Daardoor wordt er even geen energie gebruikt voor processen die in een vecht of vluchtreactie niet nodig zijn. Praten was bijvoorbeeld eeuwen terug niet nodig in een situatie van gevaar. Maar het verdere lichaam zat te springen om energie. Het lichaam moet namelijk voorbereid worden op actie. Daardoor worden de zintuiglijke waarnemingen scherper, de ademhaling en hartslag gaan sneller en bepaalde gebieden van de hersenen worden actiever en andere minder actief. Al die processen kosten meer energie dan er in een normale situatie door het lichaam gebruikt wordt. Daarom wordt ook de spijsvertering versneld om meer energie te leveren. Al deze reacties worden geregeld in de hersenen. Daar zal ik verderop nog dieper op ingaan.

Verlegenheid is dus niet alleen een moeilijkheid in je leven waar je mee moet leren omgaan; ook is het een energievreter.Footerdot.gif
Jij ook?