spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif
HeaderLeft.gif HeaderTop3.gif HeaderTop2.gif spacer.gif
Aan de slag met verlegenheid!  
spacer.gif
spacer.gif spacer.gif Ik ben verlegen spacer.gif
BannerTop.gif HeaderEye.gif spacer.gif
BannerLeft.jpg   BannerRight.jpg spacer.gif
BannerBott.jpg spacer.gif
HeaderBottbg.jpg spacer.gif
Main Menu
· Home
· Nieuws


Verlegenheid informatie

· Wat is verlegenheid
· Gedachten en emoties
· Omgeving
· Het ontstaan
· In het lichaam
· In de hersenen
· Verlegen jongeren

· Bronvermelding


En verder...
· Links
· Tips
· GastenboekInformatie
Deze website heb ik gemaakt als onderdeel van mijn eindwerkstuk. Dit is een werkstuk dat je maakt in het laatste jaar op de vrije school. De informatie van het schriftelijk deel van mijn eindwerkstuk staat hier op de website, ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Ik sta open voor vragen of opmerkingen.

Ilse

April 2004


Verlegenheid in de omgeving

Verlegenheid wordt in onze maatschappij vaak als een probleem gezien. Dat is van de ene kant begrijpelijk in een maatschappij die zo ingesteld is op contact, maar van de andere kant nergens voor nodig en erg lastig. Zo hebben verlegen mensen minder kansen. De mensen bepalen de maatschappij en de maatschappij bepaald de mensen. Die wisselwerking is ook te zien.


Verlegenheid en cultuur

Uit wereldwijd onderzoek (uitgevoerd door het Shyness Research Institute in Indiana) is gebleken dat het aantal mensen dat zichzelf verlegen noemt per land sterk verschilt. Het laagste percentage werd gevonden in IsraŽl. Daar beschouwt slechts 31% van de mensen zichzelf als verlegen. In de Oost Aziatische landen was het percentage het hoogst, met Japan als piek. Daar noemt 57% van de mensen zichzelf verlegen. Het verschil zou verklaard kunnen worden door de houding in de maatschappij. Verschillen liggen bijvoorbeeld in het omgaan met prestaties. Als iemand in Japan goede resultaten haalt wordt dat toegekend aan de omgeving, de ouders en leraren. Wanneer het niet goed gaat ligt de schuld bij de persoon zelf. In IsraŽl ligt dat juist precies andersom. Als het goed gaat krijgt de persoon zelf de eer en als het fout gaat ligt het aan de omgeving.

Ook verlegenheid wordt in alle landen anders gewaardeerd. Wat vooral opvallend is, is dat in veel landen verlegenheid als iets vrouwelijks wordt beschouwd.


Angst voor autoriteit

Verlegen mensen zijn vaak bang voor autoriteiten. Dit kan veel invloed hebben op de kansen in je leven. Angst voor je leraren of je baas is lastig als je verder wilt komen. Veel mensen voelen zich natuurlijk niet op hun gemak bij mensen die macht over je hebben. Maar het gaat mis als je door je angst belemmerd wordt om voor jezelf op te komen. Dan kunnen mensen over je heen lopen of je durft niet om promotie, salarisverhoging of feedback te vragen. Daardoor is er eigenlijk stilstand in de ontwikkeling.


Pesten

"De oorzaak van mijn verlegenheid is naar mijn idee pesten"

Pesten is niet iets dat automatisch bij verlegenheid hoort, maar het komt zoveel voor bij mensen die verlegen zijn, dat ik er toch even aandacht aan wil besteden. Pesten komt overal voor. Bij volwassenen zowel als kinderen, op het werk, in de buurt en op school. Verlegen mensen zijn verbaal minder weerbaar en worden door anderen vaak als 'anders' ervaren. "Ze zegt nooit iets" of "hij kijkt me nooit aan", is iets wat vaak gezegd wordt. Mensen weten daar vaak niet mee om te gaan en zullen misschien proberen diegene uit zijn tent te lokken.

"Ik ben zelf ook gepest op school. Ik was altijd een makkelijke prooi voor anderen. Ik was heel stil en verlegen en heel erg onzeker en dat straal je uit. En zelfs mensen van wie ik dacht dat het m'n vrienden waren, gingen mee pesten."

Verlegen mensen zijn niet alleen verbaal minder weerbaar, maar voelen zich over het algemeen niet weerbaar. Daardoor zijn ze een makkelijk doelwit voor anderen. Het pesten is funest voor iemands zelfbeeld en zal een mogelijke verlegenheid alleen maar verergeren.


Verlegenheid en technologie

In de Verenigde Staten en andere westerse landen is onderzoek gedaan naar de invloed van de technische revolutie op verlegenheid. Het percentage verlegen mensen groeit de laatste 20 jaar namelijk aanzienlijk, van het eerdere aantal van 40%, tot nu bijna 50%. Door de vele nieuwe mogelijkheden wordt 'real-life' contact meer naar de achtergrond gedrongen. Daardoor worden ook de vaardigheden die je daarbij nodig hebt minder goed aangeleerd. Zoals het duiden van lichaamstaal of het onderhouden van een gesprek. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan Internetcontact boven 'face-to-face' contact. Mensen gaan steeds meer tijd steken in computerspelletjes, surfen op het net en tv kijken. Daardoor raakt men steeds minder geoefend in het handelen in sociale situaties en slaat de onzekerheid toe.

Een groeiend fenomeen is dat je via de computer veel zaken, zoals bankzaken doen, je boeken verlengen of treinkaartjes kopen, zonder persoonlijk contact af kan handelen. Steeds meer mensen worden bij dit soort dingen vervangen voor machines.

Een andere groeiende factor die verlegenheid vergroot is Internet. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking heeft Internet tot zijn beschikking.

"Ik MSN vrij veel, en dat werkt erg goed tegen verlegenheid. Ik heb de mensen ook ontmoet waarmee ik MSN, en dat ging ook prima. Die mensen heb ik leren kennen via een advertentie op Internet. Dus het kan wel."

Internet heeft zowel een positieve als een negatieve invloed op verlegen mensen. Ze kunnen informatie vinden en gemakkelijk contacten leggen met lotgenoten bij wie ze zich begrepen voelen. Het gevaar is echter dat de zogenaamde real-live contacten vervangen worden door internetcontact. Contact via Internet is gemakkelijk en minder eng. Het is ook leuk en vaak leerzaam, maar het is belangrijk het apart te zien van persoonlijk contact.Footerdot.gif
Jij ook?