spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif spacer.gif
HeaderLeft.gif HeaderTop3.gif HeaderTop2.gif spacer.gif
Aan de slag met verlegenheid!  
spacer.gif
spacer.gif spacer.gif Ik ben verlegen spacer.gif
BannerTop.gif HeaderEye.gif spacer.gif
BannerLeft.jpg   BannerRight.jpg spacer.gif
BannerBott.jpg spacer.gif
HeaderBottbg.jpg spacer.gif
Main Menu
· Home
· Nieuws


Verlegenheid informatie

· Wat is verlegenheid
· Gedachten en emoties
· Omgeving
· Het ontstaan
· In het lichaam
· In de hersenen
· Verlegen jongeren

· Bronvermelding


En verder...
· Links
· Tips
· GastenboekInformatie
Deze website heb ik gemaakt als onderdeel van mijn eindwerkstuk. Dit is een werkstuk dat je maakt in het laatste jaar op de vrije school. De informatie van het schriftelijk deel van mijn eindwerkstuk staat hier op de website, ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Ik sta open voor vragen of opmerkingen.

Ilse

April 2004

Tips

De ideale tip om van verlegenheid af te komen bestaat naar mijn idee niet, maar hier staan wat (ingestuurde) verzamelde tips waar je misschien wat aan kan hebben. Weet je nog een goede tip? Stuur hem op met het onderstaande formulier.

 • Praat met lotgenoten, dat kan helpen om verlegenheid beter te leren begrijpen, te accepteren en uiteindelijk om ermee om te gaan. Praten met lotgenoten kan bijvoorbeeld in een cursus van de Vereniging Verlegen Mensen (www.verlegenmensen.nl) of in verschillende fora op Internet, bijv. bij ons op de webstite.

 • Sommige mensen helpt het om zich meer te verdiepen in verlegenheid en bijvoorbeeld zelfhulpboeken te lezen. ("Verlegen, nou en!" van Bernardo Carducci en "Verlegen" van Pieternel Dijkstra zijn goede boeken.)

 • Train jezelf en zet jezelf voor kleine uitdagingen. Kies alleen wel uitdagingen die voor jou zin hebben. Als je geen uitgaanstype bent, heeft het geen zin om elk weekend uit te gaan en alleen maar bij wijze van spreken tegen een muur te hangen. Dan kun je beter hobby's zoeken die jij leuk vind, dan heb je ook meteen iets gemeen met de mensen waarmee je om gaat en is het makkelijker om een gesprek te voeren.

 • Probeer je duidelijk te interesseren voor mensen, onthoud wat ze zeggen zodat je er de volgende keer weer iets over kan zeggen of vragen. Om je verlegenheid kwijt te raken moet je concentreren op iets anders, niet op wat jij doet of zegt, maar bijvoorbeeld op de ander. Zo sla je twee vliegen in een klap, je bent echt ge´nteresseerd en dat waarderen mensen, en je bent je minder bewust van jezelf en je verlegenheid, waardoor het daarmee ook beter gaat.

 • Veel mensen kan het helpen om zich voor te bereiden voor ze een sociale situatie in gaan. Voordat je naar een feestje gaat kun je bedenken wat voor soort mensen er waarschijnlijk komen en kun je bijvoorbeeld een paar vragen bedenken die je kan stellen aan mensen (open vragen stellen werkt meestal het beste). Hierdoor ga je met meer zelfvertrouwen de situatie in en dat kan helpen tegen verlegenheid.

 • Voor je iemand aanspreekt of ergens een zaal binnen loopt, kun je proberen aan een moment te denken waarop je heel blij/trots/zelfverzekerd was. Als je dat gevoel naar boven weet te halen dan gaat het makkelijker.

 • Verwacht niet meteen te veel van jezelf en geef jezelf complimenten over de kleine stapjes die je maakt. Oefening baart kunst en wie weet wat je op een dag allemaal doet


  Help anderen met tips!

  Weet je nog een goede tip? Stuur hem naar ons en wie weet komt hij erbij.

  Onderwerp:

  Naam:

  E-mailadres:


  Bericht:


Footerdot.gif
Jij ook?